1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Субсидиите на ЕС вредят на производителите на мляко, според неправителствена организация

Субсидиите на ЕС вредят на производителите на мляко, според неправителствена организация

В доклад на ActionAid се отбелязва как петте милиарда евросубсидии годишно влияят на Бангладеш

Субсидиите на Европейския съюз продължават да вредят на производителите на мляко в развиващите се страни въпреки скорошните реформи, които целят да избягнат изкривяването на международната търговия и цените на млечните продукти. Това заяви неправителствената организация ActionAid, която се бори срещу бедността, предаде агенция "Франс прес", цитирана от dnevnik.bg.

В доклад организацията отбелязва как петте милиарда евросубсидии годишно влияят на Бангладеш. Активистите отбелязват, че развиващите се страни страдат по три основни причини – като се подценява местното производство на млечни продукти, като се понижават цените на световните пазари и когато износителите от развиващите се страни се изтласкват извън пазара.

В Бангладеш, където седем милиона души обработват малки площи и обикновено отглеждат по две крави на семейство, производството на млечни продукти "е потенциалният път за измъкване от бедността на милиони жители", отбелязва докладът на ActionAid.

Според данни на организацията обаче 20% от продажбите на мляко са за сухото мляко Dano, произвеждано от датско-шведската компания Arla Foods. През 2009 г. тя е получила субсидии, които се равняват на 15% от износната цена на продуктите ѝ, като от 2000 г. насам това са близо милиард евро субсидии от ЕС.

В доклада се обяснява, че по-заможните жители на Бангладеш предпочитат сухото мляко, защото е по-практично, издържливо и рекламирано. През последните години между 20 и 50% от сухото мляко в страната се внасят от ЕС.

ActionAid припомня, че реформираната Обща селскостопанска политика на ЕС ще влезе в сила през 2014 г. Според организацията в нея трябва да бъдат въведени промени, които да прекратят "вредните субсидии".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.