1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Суровата зима е нанесла сериозни щети на зърнените култури в страната и Европа

Суровата зима е нанесла сериозни щети на зърнените култури в страната и Европа

Котировките на хлебната пшеница в България са се понижили с 23% за последните 12 месеца

Суровата зима е нанесла сериозни щети на зърнените култури в страната и Европа, а това неминуемо ще доведе до повишение на цените през тази година, смятат експертите от Софийската стокова борса. Когато е започнало застудяването, снежната покривка почти е липсвала в Западна Европа, Полша и региона на Черно море.

Котировките на хлебната пшеница в България са се понижили с 23% за последните 12 месеца. В момента тон зърно се продава средно за 360 лв., а само преди година цената му е била 470 лв./тон, показват изчисления на борсовия оператор. Прогнозата за повредените от студа зърнени посеви на територията на Европейската общност се покачи от 2,5 на 5 млн. декара. Украйна също обяви, че състоянието на засетите й площи не е никак задоволително. Според последни данни близо 50% от посевите са засегнати.

В Русия ситуацията е далеч по-обнадеждаваща. Едва 8% от зърнените посеви са повредени. От Москва прогнозират рекордна реколта в размер на 56-58 млн. тона. На международните пазари котировките на годишна база бележат понижение. В САЩ спадът е с 18 на сто, Франция - 19%, а Германия регистрира най-слабо поевтиняване от 11 на сто.

Цената на най-масовото брашно тип 500 пада с 11%. През март 2011 г. то се е търгувало за 83 ст./кг без ДДС, а в момента се продава за 74 стотинки, информира "Монитор".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.