1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Световната банка отпуска на България заеми за 310 млн. евро до 2013 г.

Световната банка отпуска на България заеми за 310 млн. евро до 2013 г.

Снимка:

Приоритет ще е помощта за усвояване на еврофондове

Световната банка е приела новата си стратегия за партньорство с България до 2013 г. Това съобщиха от преслужбата на финансовата институция, уточнявайки, че приоритет ще е помощта за усвояване на еврофондове, както и отпускането на 4 кредита общо за 310 млн. евро.

Групата на Световната банка (самата банка и дъщерни институции като международната финансова корпорация) ще предоставят консултантски и аналитични услуги, както и ще отпускат заеми за дейности, които не отговарят на изискванията за безвъзмездно финансиране от ЕС или кредитиране от европейските институции.

"Нашият модел на партньорство ще осигури глобални и регионални знания и добри практики по един целенасочен, отговарящ на нуждите на страната начин. Наред с това ние ще се учим от опита на България, за да можем да извлечем поуки, които да предадем на други страни", коментира по случа Петър Харолд, директор на Световна банка за Централна Европа и Балтийските държави.

От Световната банка допълват, че услугите им ще са в секторите, които страната ни сочи за приоритети в Националната програма за реформи. Това са пътната и водоснабдителна инфрластруктура, подобряване на бизнес климата, чрез по-добра регулаторна среда, енергийна ефективност, образование и социални дейности.

Световната банка ще продължи да подкрепя и дейности в частния сектор чрез финансиране от Международната финансова корпорация, която е подразделение работещо с частния сектор.

Финансовата подкрепа през първата година ще e за модернизация на железопътния сектор, като ще бъдат отпуснати 3 заема, всеки по 80 млн. евро за реформиране на БДЖ. Ще има и един инвестиционен заем по проект за рехабилитация на железопътната инфраструктура в размер на 70 млн. евро. С него ще се финансира снабдяването на Национална компания "Железопътна инфраструктура" със съвременно оборудване и техника за поддръжка, с което да подобри качеството и ефективността на свързаните с железопътната инфраструктура услуги в България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.