1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Световната банка: Цените на храните са се увеличили с 36% през последната година

Световната банка: Цените на храните са се увеличили с 36% през последната година

Най-много е поскъпнала царевицата - със 74% на годишна основа, следвана от пшеницата с 69%

Цените на храните са се увеличили с 36% през последната година, довеждайки още хора до крайна бедност, предупреди днес Световната банка (СБ), цитирана от световните агенции.

Поскъпването на храните и енергията в световен мащаб се отразява на по-широк кръг развиващите се страни, отколкото в началото на годината, изтъкна банката, цитирана от Reuters. Президентът на СБ Робърт Зелик призова да се направи повече, за да бъдат предпазени най-бедните хора по света от поскъпването на храните, информира ДПА. От юни 2010 година още около 44 милиона души са започнали да преживяват с по-малко от 1,25 долара на ден заради по-високите цени на храните, посочи СБ. Най-много е поскъпнала царевицата - със 74% на годишна основа, следвана от пшеницата с 69%, посочва ДПА. В арабския свят, който е погълнат от протести срещу безработицата, репресията и корупцията, Сирия, Египет и Иран са най-тежко засегнати от двуцифрена инфлация при храните, докато в Бахрейн, Тунис и Йордания възходящата тенденция е по-умерена, допълва Reuters, цитирайки банката.

Ако цените продължат да се покачват, има вероятност още повече хора да изпаднат в бедност, предупреди банката. Нейни изчисления, сочат, че поскъпване на храните с още 10% би тласнало към бедност още 10 милиона души, а 30% покачване на цените им би довело до обедняване още 34 милиона души.  Въпросът за сигурността на прехраната ще бъде в центъра на вниманието на Световната банка на пролетната сесия на нейните ръководни органи, потвърди днес президентът Робърт Зелик, цитиран от ИТАР-ТАСС. Сесията ще бъде в събота и неделя.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.