1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Световната криза се отразява на зърнопроизводителите

Световната криза се отразява на зърнопроизводителите

В момента има застой в търговията

Между 400 и 500 хиляди тона пшеница трябва да бъдат изнесени на международните пазари до края на годината, съобщи председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Красимир Аврамов. По думите му от новата реколта досега са изнесени 800 хиляди тона зърно на цена около 300 лева за тон. В момента обаче има застой в търговията, тъй като големите фирми чакат да получат кредити, с които да платят продукцията.

„В момента има сключени сделки, но големите търговски фирми не получават кредити поради световната финансова криза. Банките не са уточнили лихвите по новите кредити в новосъздалата се ситуация, затова има застой в търговията със зърно“, обясни Аврамов.

На въпрос дали може да се твърди, че световната финансова криза се е отразила косвено и върху българските зърнопроизводители, Аврамов отговори: Да, може би най-бързо се отрази на нас, именно чрез тези сделки за износ, т.е. за да изнася, българският зърнопроизводител разчита на големи търговски компании, които работят с кредити, отпускането на които зависи от банките.

Според председателя на асоциацията на зърнопроизводителите задължително трябва да има износ на зърно. Всяка една сделка за износ е като мехлем за българския пазар, защото той е много свит, имаме излишък на зърно през тази година, допълни Красимир Аврамов. По данни на асоциацията до момента Държавният резерв е изкупил под 40 000 тона пшеница.

Има необходимост общо да се изкупят 90 000 тона, което означава, че Държавният резерв трябва да изкупи още 50 000 тона висококачествена хлебна пшеница, категоричен бе Аврамов. /БГНЕС

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.