Световната търговска организация празнува юбилей

Към днешна дата тя обхваща около 98 % от населението на Земята

Световната търговска организация празнува своя 25-годишен юбилей. Тя замени Общото споразумение за тарифите и търговията, влязло в сила през 1948 година.

Със създаването на Световната търговска организация през април 1994 година приключиха 8-годишни преговори, започнали в Уругвай през 1986-та. Под документа за учредяването на Организацията подписите си сложиха 120 държавни и правителствени ръководители, с което дадоха съгласието си за изработване на нова глобална рамка за търговски споразумения, която включва както транспорта на стоки, така и управлението на интелектуалната собственост. Още преди четвърт век беше предвидено Организацията да има и арбиртажна функция при спорове между отделни държави.

Договорените в Уругвай условия за допустими митнически контингенти и тарифи са валидни и до днес. Те определят общия размер на квотите, които дадена страна трябва да допуска на своя територия или да изнася за друга държава.

Към днешна дата Световната търговска организация обхваща около 98 процента от населението на Земята. Китай се включи през 2001-а, Русия членува от 2012 година насам. И въпреки че редица неправителствени организации редовно критикуват глобалната търговия, смятайки, че тя не носи ползи на обикновените хора, идеята за един по възможност справедлив стокообмен и за свободно придвижване на хора и капитали успя да се наложи. Единственото изключение е селското стопанство, при което дори Организацията не винаги може да разреши споровете.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.