1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Световните цени на хранителните продукти удариха нови върхове, надминавайки нивата от юли 2011 г.

Световните цени на хранителните продукти удариха нови върхове, надминавайки нивата от юли 2011 г.

Обемът на производството на зърно в света може да достигне исторически максимум на фона на намаляване на запасите им

Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) съобщи, че международните цени на хранителните продукти са се повишили до нов връх, надминавайки нивата от юли 2011 г.

През октомври индексът на цените на хранителните продукти на ФАО, който проследява месечните колебания в световните цени за най-популярните хранителни стоки, е средно с 133,2 пункта, което се е покачило с 3,9 процента от нивото си през септември; по този начин ръстът на този индекс продължава за трети пореден месец.

Индексът на цените на зърнените култури на ФАО се повиши с 3.2% през октомври в сравнение с предходния месец, като цените на пшеницата скочиха с 5% поради влошаващите се прогнози към културите в големите страни износители, включително Канада, Руската федерация и Съединените американски щати, и по-ниското предлагане на световните пазари. В сравнение с миналия месец е отчетено и увеличение на световните цени за други основни видове зърнени култури.

Индексът на цените на растителното масло на ФАО се повиши с 9.6% през октомври, достигайки най-високото ниво, наблюдавано някога. Този растеж се дължи на растежа на котировките на цените на палмови, соя, слънчогледови и рапични масла. Цените на палмовото масло продължиха да се покачват в продължение на четири последователни месеца през октомври, главно поради продължаващите опасения относно ниското производство в Малайзия поради продължаващия недостиг на работници мигранти.

Индексът на цените на млечните продукти на ФАО се покачи с 2,6 пункта от септември поради повишеното световно търсене на масло, обезмаслено мляко на прах и пълномаслено мляко на прах и желанието на купувачите да увеличат запасите. Цените на сиренето, за разлика от това, останаха като цяло стабилни, тъй като предлагането от големите страни производителки беше достатъчно, за да отговори на световното търсене на внос.

Средната стойност на индекса на цените на месото на ФАО намалява с 0.7 на сто от преработената цифра от септември; по този начин спадът на цените за този вид продукт продължава за третия месец. Световните котировки на свинското месо паднаха поради намаляване на покупките от Китай, а говеждото месо - поради рязък спад на котировките на месото, доставяно от Бразилия. В същото време цените на домашните птици и агнешкото месо се увеличиха, което беше улеснено от голямото търсене в света на фона на очакваното забавяне на растежа на производството.

Индексът на цените на захарта спадна за първи път от шест месеца и беше с 1.8 процента под нивото си през септември. Спадът се дължи главно на ограниченото търсене на внос на световните пазари и прогнозираните увеличения на износа от Индия и Тайланд, както и на отслабването на бразилския обменен курс от реални към щатски долари.

Рекордни нива на производство и търговия на зърнени култури през 2021 г. на фона на прогнозираните спадове в инвентаризациите на зърнените култури

Според актуализирана прогноза в обобщението на търсенето и предлагането на зърнени култури на ФАО, въпреки че през 2021 г. се очаква рекордно световно производство на зърнени култури, през 2021—2022 г. се очаква световните запаси да спадат.

Прогнозата на ФАО за световно производство на зърнени култури през 2021 г. беше понижена от предишната прогноза с 6,7 милиона тона на 2 793 милиона тона, корекция, водена от по-ниските производствени оценки в Ислямска република Иран, Турция и Съединените американски щати. В същото време прогнозата за обема на производство на груби зърна в света беше преразгледана нагоре. Прогнозата за световното производство на царевица беше повишена, за да се видят по-високи добиви в Бразилия и Индия и подобрени перспективи за културите в няколко западноафрикански страни. Очаква се обемът на производството на зърно в света да надхвърли цифрите от миналата година и да достигне ново рекордно ниво.

ФАО прогнозира световното потребление на зърнени култури да бъде 2 812 милиона тона през селскостопанската 2021 – 2022 година, което е с 1,7 % повече спрямо селскостопанската 2020 – 2021 година; това увеличение се дължи на очакваното увеличение на световното потребление на пшеница, което ще се вдигне успоредно с нарастването на населението, както и прогнозираното увеличение на потреблението на царевица за фуражни и промишлени цели.

Световните запаси от зърнени култури в края на сезона през 2022 г. могат да бъдат с 0,8 процента под обема им в началото на селскостопанския сезон, възлизащи на 819 милиона тона. Вследствие на това глобалното съотношение на зърнените запаси към потреблението през селскостопанската 2021—2022 година може да бъде 28,5 процента – малко по-ниско от селскостопанската 2020—2021 г. от 29,4 процента – като същевременно остава на общо приемливо равнище.

Поради по-активна от очакваната по-рано световна търговия с пшеница и ориз, прогнозата за обема на търговията със зърнени култури в света като цяло през селскостопанската 2021-2022 година беше преразгледана и сега е рекордно 478 милиона тона, което е с 0,3 процента по-високо в сравнение със селскостопанската 2020-2021 година.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.