1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Световните запаси от зърно ще намалеят с 62 млн. т

Световните запаси от зърно ще намалеят с 62 млн. т

Свиването на зърнения износ от Черноморския регион ще позволи на Аржентина, Австралия и САЩ рязко да увеличат своя експорт

Световните зърнени запаси през текущата селскостопанска година /започва на 1 юли 2010, завършва на 30 юни 2011г./ ще намалеят с 62 милиона тона, прогнозират експерти от Международния съвет по зърното /МСЗ/. Най-голям спад ще бъде регистриран в Русия, САЩ, Канада и ЕС, съобщава Интерфакс, цитирана от БГНЕС.

Експертите оценяват производството на зърно през тази година на 1726 милиона тона, което е с 3.8% повече, отколкото през миналата селскостопанска година. През януари в сравнение с декември 2010 г. общата прогноза бе повишена с 1 милион тона за сметка на по-добрите оценки на реколтата от пшеница. Експертите смятат, че ще бъдат събрани 647 милиона тона пшеница. През миналата година производството на пшеница е достигнало 678 милиона тона.

В същото време прогнозите за царевичната реколта през януари в сравнение с декември са намалени с 1 милион тона до 809 милиона тона. Едновременно с това се прогнозира по-нататъшно увеличаване на световното потребление на зърно до 1787 милиона тона срещу 1762 милиона тона през миналата година. Световната зърнена търговия ще нарасне с 2 милиона тона до 242 милиона тона.

Очаква се, че увеличаването на вноса с ЕС и Русия ще се компенсира от съкращаването му в страните от Близкия и Далечния Изток. Според прогнозата, свиването на зърнения износ от Черноморския регион ще позволи на Аржентина, Австралия и САЩ рязко да увеличат своя експорт.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.