1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Световният съвет по зърното увеличи оценката си за световното производство на пшеница

Световният съвет по зърното увеличи оценката си за световното производство на пшеница

Оценката за световния добив на пшеница през 2006/07 г. беше увеличена с 4 млн.т

 

В края на април Световният съвет по зърното публикува редовния си месечен доклад за развитието на зърнените пазари и актуализираните прогнозни данни за състоянието на световния зърнен баланс през 2005/06 г. и 2006/07 г.

Сред основните акценти в доклада бе посочено възстановяването на цените на пшеницата в САЩ, вследствие на завръщането на сухото време в засегнатите от суша райони и редуцирането на посевните площи, в сравнение с предварителните прогнози. Експертите от Съвета отбелязват, че неблагоприятните агрометеорологични условия се наблюдават главно в районите, в които се отглеждат твърди сортове пшеница, а това обяснява и значителното й увеличение на борсовата и експортната й цена. За справка, на 2-3 май фобните котировки на твърдата червена зимна пшеница се изкачиха до $190-192/т, а меката червена зимна пшеница поскъпна до $141-143/т FOB.

Основният акцент на доклада за европейския пазар е поставен върху подновяването на експортното субсидиране на износа на пшеница в Евросъюза. Възобновяването на експортното субсидиране (EUR 4,00/т - EUR 5,00/т) раздвижи износа и в края на април котировките на френската мелничарска пшеница достигнаха EUR117/т ($146) FOB, което при субсидирания износ е еквивалентно на около EUR 112/т FOB ($139/т). Конкурентните цени осигуриха на френската пшеница успешно представяне в международните търгове за внос на хлебно зърно (Тунис, Египет)

Подходящите агрометеорологични условия в повечето западноевропейски страни, Китай, Пакистан и Мароко дадоха на експертите от Съвета основание да подобрят прогнозните числа в баланса на пшеницата за следващия сезон. Оценката за световния добив на пшеница през 2006/07 г. беше увеличена с 4 млн.т, в сравнение с мартенската прогноза от 594 млн.т до 598 млн.т. В същото време, в доклада изрично се подчертава, че световното производство ще бъде с 21 млн.т по-малко, в сравнение с очаквания резултат за текущия сезон (619 млн.т) поради очертаващите се по-слаби реколти от пшеница в Русия и Украйна.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.