1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Свиневъди очакват край на мораториума върху износа

Свиневъди очакват край на мораториума върху износа

Повече от година и половина в България не са избухвали огнища на чума, затова и свиневъдите се надяват на отмяна на ветото

 

Националната ветеринарномедицинска служба подготвя искане за отмяна на забраната на търговия със свинско месо в Европейския съюз, наложена на България през есента на 2006 г. заради огнищата на чума. До 5 юни ветеринарите трябва да представят доклада си в Европейската комисия, съобщиха от службата.

Повече от година и половина в България не са избухвали огнища на чума, затова и свиневъдите се надяват на отмяна на ветото. При последната проверка от Европейската комисия през есента на миналата година ветото беше удължено до края на юни т.г. точно заради забележки към ветеринарните инспектори и общините, където има нерегламентирани ферми на открито. Изискванията при отглеждането на животните са за спазване на строги хигиенни правила, за да не се допуска разпространение на чума. Подобно на останалите страни от общността прасетата не се ваксинират, което гарантира чистотата на месото. 

 

 

 

AGRO.BG

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.