1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Свинското месо ще поскъпне рекордно след приемането ни в ЕС

Свинското месо ще поскъпне рекордно след приемането ни в ЕС

Цените на всички видове меса ще се повишат

 

Цените на всички видове месо ще се вдигнат, прогнозираха от Асоциацията на месопреработвателите в България. Причината за скока са завишените изисквания за производството. Това обясни новият шеф на асоциацията Костадин Чорбаджийски. Според него фирмите трябва да правят големи разходи, за да покрият европейските изисквания. 

Свинското месо родно производство вероятно ще стане рядкост по нашите магазини в близките няколко години, смята бившият шеф на асоциацията Кирил Вътев. Според него като цяло вносът на месо ще се увеличи след приемането ни в ЕС през 2007 г., но най-осезаемо ще бъде това именно при свинското.

Причините за това са много, но едната от тях е предстоящото спиране на живата ваксина срещу класическата чума по свинете. Догодина тя ще бъде заместена с маркетната ваксина според изискванията на Европейската комисия. Така ние ще останем незащитени срещу заболяването, което у нас лесно навлиза от Азия, коментира Вътев. Той прогнозира, че мярката ще доведе до спад в производството на вътрешния пазар./standartnews.com


AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.