1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Търговията с хляб и хлебни изделия в Благоевградско бележи спад

Търговията с хляб и хлебни изделия в Благоевградско бележи спад

Свиването на потреблението е около 5-10%

Спад на потреблението на хляб и хлебни изделия отчитат хлебопроизводители в Благоевградско. Това съобщи за радио „Фокус” хлебопроизводителят Димитър Бакалов.

Практиката от предишни години показва, че като цяло през зимните месеци на годината консумацията и производството на хляб намалява. Като „най-критичен” производителят определи настоящия месец януари. Именно през първия месец на годината търговията с хляб и хлебни изделия в Благоевградско бележи най-голям спад. В по-големите градове в областта спадът е най-осезаем, неофициалната статистика показва, че свиването на потреблението е около 5-10%, а в по-малките населени места дори надхвърля 10%.

Една от основните причини за спада в потреблението се дължи най-вече на ниските температури и нежеланието на хората често да пазаруват. Според прогнозите на хлебопроизводителя, по-голямо търсене на хляб и хлебни изделия се очаква във втората половина на месец февруари.

В момента средната продажна цена за килограм хляб в Благоевградско е около 1.20 лева, като част от търговците предлагат килограм хляб и за 95 стотинки. Според наблюденията на Бакалов, търсенето на преоценен хляб в Благоевградско е основно от страна на пенсионерите. Заради поскъпването на горивата и евентуалното завишение на цените на тока се очаква ново поскъпване на насъщния. Кога и с колко обаче на този етап е рано да се каже.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.