1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Търговци надуха цените на домати и мандарини

Търговци надуха цените на домати и мандарини

Само хипермаркетите продаваха нормално цитрусовите плодове

 

Търговците по кооперативните пазари масово вдигнаха спекулативно цените за коледните и новогодишните празници. Само ден преди Коледа доматите и краставиците поскъпнаха с левче.

    Домати

По столичните пазари доматите се продават над 3.50 лв., като само преди седмица цените им бяха между 2.40 лв и 3 лв. кг. Борсите са залети както с български, така и с вносни домати от Турция и Гърция. Цените на зеленчука българско производство са по-високи от вносните с 10 - 15%.

    Краставици

Килограмът оранжерийни краставици, който преди дни беше между 1.80-2.20 лв., се повиши на 2.50-3 лв. Въпреки високите цени салата пак ще се купува, защото българинът "развръзва" кесията си за празниците, потривайки ръце коментира търговец на Женския пазар. 
   
Няма повод за покачване на цените на зеленчуците, каза председателят на Асоциацията на производителите на консерви Александър Йоцов. Цената на оранжерийната продукцията се определя въз основа на цените на горивата, на труда и на основните спомагателни материали като семена и торове. Повечето оранжерии поддържат нужната за растенията температура чрез природен газ, който не е поскъпнал. Не са поскъпнали и останалите компоненти, които формират себестойността на зеленчуците, обясни Йоцов. Търговците спекулативно завишават цените, както това се случи в началото на лятото. Цинично е да се говори, че "щом е празник, българинът е склонен да развръзва кесията си", коментира Йоцов думите на търговците. Той допълни, че едва когато станем част от Европа, пазарните принципи реално ще станат регулатори на цените на пазара.

Оранжерийното производство на зеленчуци е скъпо, разходите за отопление на парниците са високи, но няма причина цените да са толкова високи, потвърди председателят на Асоциацията на оранжерийните производители Николай Гунчев.
   
    Лук
   
Кромид лук на глави върви по 60-80 ст. килото, а с 10 стотинки по-евтини са морковите. По кооперативните пазари в страната лукът има стабилни цени между 0.50 и 1.00 лв. за кг. Наблюдава се обаче слабо повишение на цените на едро през последните две седмици. Средното поскъпване на борсите за страната е от 5%. Зеленчукът е предимно българско производство, но има и малки количества внос от Македония и Турция. Най-разнообразна е цената на зелето, което в зависимост от вида и произхода си се колебае между 20 и 50 стотинки за килограм.
   
    Цитрусовите плодове
   
Цитрусовите плодове по столичните пазари също поскъпнаха. Едрите мандарини, за които до преди седмица търговците искаха по 1.80 лв. - 2 лв. за кг, сега купуваме по 2.20 лв. кг. Портокалите пък се покачиха от 1 лв. на 1.60 - 1.80 лв. кг, а бананите от средна цена от 1 лв. за кг се предлагат от 1.40 лв. до 1.60 лв. за кг.

Единствено големите хранителни вериги "Билла" и "Европа" запазиха цените на цитрусите плодове. Там килограм банани може да се купи за 0.99 лв., портокалите са от 0.95 лв до 1.29 лв. кг, мандарините са от 0.99 лв. до 1.75./novinar.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.