1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Търговците прилагат стари номера с цените на черешите

Търговците прилагат стари номера с цените на черешите

Търговци по столичните пазари масово заблуждават клиенти, като обявяват цена за половин килограм вместо за кило

 

Търговци по столичните пазари масово заблуждават клиенти, като обявяват цена за половин килограм вместо за кило. Цифрата е изписана с едър шрифт, а отдолу с по-дребни букви е уточнено, че става въпрос не за кило, а за 500 грама. Купувачите решават, че плащат за килограм и едва когато извадят парите си продавачите им обясняват, че дължат още. В момента цената на кило череши е 7 лв., но по много сергии обявената сума е 3,50 лв.
Освен с черешите, подобни номера се правят и с ягодите. Те се продават в кутийки от по 100-200 грама. Цяло кило по сергиите струва между 4 и 6 лв. Този заблуждаващ трик търговците използват от години.

Първо ни лъжат с по-ниска цена, а после ни удрят и в грамажа, добавиха измамени клиенти. Ако на табелата е посочено за какъв грамаж е цената, няма нарушение, казаха от Комисията за защита на потребителите. Тъй като сме в началото на сезона, нормално е тези плодове да са по-скъпи и продавачите да обявяват по-ниската цена, тъй като е по-примамлива, добавиха от ведомството, отговорно да защитава интересите на клиентите. Освен по-скъпи черешите, които ядем в момента, не са български. Те са предимно внос от Гърция, обясниха търговци. На едро черешите се търгуват по 2,80 – 3 лв. за килограм. Повечето ягоди също са внос от Гърция, но има и български, обясниха продавачи.

 

 

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.