1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Търсенето на маслодайни семена нараства

Търсенето на маслодайни семена нараства

Търсенето на основни маслодайни култури в света ще остане високо до края на 2004 година. С други думи, ще са необходими с около 17 млн. тона по-големи количества в сравнение с 2003-а. Тази тенденция е от близо две години и чувствително се засили през последните три месеца. Това доведе до бързо изчерпване на наличните количества и до дефицит на световния пазар.

Много голямо е търсенето от Китай, където вносът на маслодайни семена и масла е надхвърлил дори и оптимистичните прогнози. Местното производство там се оказа под очакваното. През сезона 2003/2004 Китай се очертава и като най-големия световен преработвател на маслодайни семена, като се очаква за времето от септември 2003 до септември 2004 г. да преработи 54.7 млн. тона суровина. За втора поредна година рязкото увеличение на преработваните количества в тази страна контрастира със спада в САЩ. Това е причината преработвателната индустрия на маслодайни семена в Съединените щати да остане на второ място в света и да загуби пазарни дялове, които се прехвърлят към Аржентина и Бразилия.

През последните години Европейският съюз също е загубил позиции в тази област и с преработката на 30.8 млн. тона суровина заема 11% от световния пазар.

Сред факторите с най-съществена роля за увеличеното търсене на маслодайни култури е спадът в световното производство на палмово масло. Това става за втора поредна година и вероятно ще доведе до нарастване на преработката на другите суровини, за да се задоволи търсенето./banker.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.