1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Тютюнопроизводители блокират пътя Гоце Делчев - Доспат

Тютюнопроизводители блокират пътя Гоце Делчев - Доспат

Протестът е заради неизплатените държавни субсидии и забавеното изкупуване на тютюна от миналогодишната реколта

Тютюнопроизводители от община Гърмен и съседните села блокират на 19 януари пътя Гоце Делчев - Доспат, пише dariknews.bg. Ефективният протест е заради неизплатените държавни субсидии и забавеното изкупуване на тютюна от миналогодишната реколта.

Пътят към Доспат, който е част от Републиканската мрежа, ще бъде преграден с жива сила от 12.00 до 14.00 часа. "Уведомен съм за готвения протест от инициативен комитет. Нямам право да осуетявам обявените стачни действия, но в същото време не е желателно пътят Гоце Делчев - Доспат да бъде блокиран за моторно-превозни средства", коментира за Дарик кметът на Гърмен Ахмед Башев.

"Издадох заповед митингуващите тютюнопроизводители и селски стопани да проведат действията си встрани от натоварения път. Това е с цел недопускане на произшествия и ограничаване свободното придвижване на останалите граждани. МВР от своя страна също са готови за овладяване на евентуалниразмирици и нарушаване на обществения ред", каза гърменският кмет Ахмед Башев.

Хората в региона имат основание за протестни действия, стига да не допускат престъпни и хулигански прояви. На отделни места, където фирмите са започнали частично изкупуване на тютюна, предлагат цени между 3-4 лева за килограм. Това са убийствено ниски цени, производителите не могат да си покрият разходите и натрупаните в магазините дългове, заяви Ахмед Башев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.