1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. "Топаз" прави екобрикети от слънчогледови люспи

"Топаз" прави екобрикети от слънчогледови люспи

 

Първата русенска рафинерия за слънчогледово масло на фирма "Топаз" разширява дейността си с производството на екобрикети от слънчогледови люспи, съобщи управителя Огнян Попов. Той обясни, че с това на практика се преминава към безотпадъчна технология, при която целият слънчоглед ще бъде преработван. Екобрикетите се изработват от машина, разработена от русенската "Андромеда". Нейният капацитет е 3 тона на час.

Брикетите от слънчогледови люспи са изключително калорични - около 4800 ккал/кг, докато въглищата имат 2000-2100, а дървата за огрев - 2600 ккал/кг. Плюс това са екологични и не замърсяват въздуха у дома с отровни вещества. Тъй като за "Топаз" това на практика е отпадъчен продукт, фирмата може да пусне екобрикетите на пазара при много конкурентна цена. Количествата обаче ще са много малки, тъй като голяма част от горивото ще се използва за наши нужди, обясни Огнян Попов.

Първата в областта рафинерия започна работа преди около 2 години. В началото тя само преработваше суров продукт, но от тази година пусна в експлоатация и свой цех за добив на слънчогледово масло. Капацитетът на рафинерията е 330 тона месечно, а очакванията на Попов са за тази година производствените мощности да се натоварят изцяло с преработването на 10 000 тона слънчоглед.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.