1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Торовете не поевтиняват

Торовете не поевтиняват

За това допринася и спирането на производството на врачанския гигант "Химко", а заводите в Девня и Димитровград имат задължения към сделки за износ.

 

Проучване в национален и регионален мащаб на фирми, които търгуват с минерални торове показва, че зърнопроизводителите, единственият крупен потребител на продукта, нямат основание да се надяват, че цените на торовете ще отиват към по-ниски стойности след приключване на предсеитбеното търсене. Собственикът на фирма за търговия с торове и препарати и арендатор на земя от Монтана Енгелс Ангелов каза, че в сравнение с пролетта на миналата 2003 год. сега торовете са поскъпнали от 50 до 100 лева на тон. Това се обяснява с поскъпването на суровия нефт на международния пазар, а оттук идва и по-високата цена на природния газ, който е основна суровина за производството на минерални торове, сочи пазарната статистика.

Според други специалисти минералните торове тази есен или ще запазят сегашните си цени, което е по-благоприятният развой, или ще поскъпнат с около 10 процента. За това допринася и спирането на производството на врачанския гигант "Химко", а заводите в Девня и Димитровград имат задължения към сделки за износ и на вътрешния пазар се усеща дефицит. Преди години "Химко" продаваше своите торове на земеделските производители от област Монтана на преференциални цени.

А какви са сега цените за един тон от ценните и нужни вещества. Амониев нитрат - 330-340 лева, карбамид - 480-500 лева, амофос - над 500 лева, НПК - над 500 лева за тон./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.