1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Трета поредна седмица цената на едро на захарта остава без промяна

Трета поредна седмица цената на едро на захарта остава без промяна

По области, захарта се предлага в ценовия диапазон от 2,15 лв./кг до 2,46 лв./кг

Въпреки регистрираните ценови изменения при търговията на едро със захар в преобладаващата част от областните центрове, за трета поредна седмица, средната цена за страната на едро на бяла кристална захар остава непроменена – 2,27 лв./кг. По области, захарта се предлага в ценовия диапазон от 2,15 лв./кг до 2,46 лв./кг, като отново най-ниски нива са регистрирани в Бургас, а най-високи - във Враца.

При търговията на дребно се отчита незначително увеличение на средните цени за страната. Както в големите търговски вериги (ГТВ), така и в другите търговски обекти (ДТО) захарта е поскъпнала с 0,01 лв./кг, спрямо предходния период.

Цените на дребно на захарта в ГТВ варират от 2,28 лв./кг (Пловдив) до 2,55 (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). Изменение на цените (от -1,5% до +5,9%) се отчита в шест области, като в четири от тях (Пазарджик, Перник, Пловдив и София) движението е възходящо, а две (Варна и Добрич) е регистрирано намаление.

В ДТО захарта се предлага в границите от 2,33 лв./кг (Бургас, Сливен и Ямбол) до 2,73 лв./кг (Шумен). Отклонение спрямо предходната седмица се наблюдава в шест области, като в четири от тях (Пазарджик, Перник, Пловдив и Смолян) цената нараства, най-значително в област Пазарджик – с 6,7%. Намаление на ценовите нива се регистрира във Варна и София, съответно 3,7% и 2,6%.

В повечето областни центрове цената на дребно на захарта в ГТО е на по-ниски нива, спрямо другите търговски обекти. Най-голяма разлика в магазинната мрежа е отчетена отново в Шумен – 0,24 лв./кг. Прави впечатление, че в областите Бургас, Видин, Русе, Сливен и Ямбол цената на захарта в малките магазини е на по-ниски нива от тази в големите супермаркети.

 

 

Етикети пазари, цени, захар
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.