1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Три седмици до Великден яйцата по-скъпи с 10%

Три седмици до Великден яйцата по-скъпи с 10%

Спад в консумацията на пилешко месо заради постите

 

Средно с 5 до 10% ще поскъпнат пилешкото месо и яйцата заради повишеното потребление по Великденските празници, прогнозираха производители вчера.
Три седмици преди християнския празник цените на яйцата вече започнаха да се вдигат в някои градове на страната. По данни на Системата за агропазарна информация (САПИ) в Пловдив поскъпването е 14%, в Добрич - 9%, в Перник - 15%, като се очаква поскъпването да обхване и другите градове.
По магазините в страната кокошият продукт върви по 12 до 21 ст. за брой. Най-високата и най-ниската цена са засечени по столичните магазини и пазари, докато в останалите градове разликите в цените са в порядъка на 3-4 ст.
В големите вериги магазини отскоро се продават и яйца от свободно отглеждани кокошки, чиито цени са с 15-20 на сто по-високи от обикновените.
Продължава и повишението на цените на едро, като през последната седмица в отделни региони на страната те са се вдигнали с 1-2 ст. Като цяло цените на едро на яйцата са в границите от 10 до 16 ст. за брой. Най-високи са цените на едро в Пловдив, където достигат 14 ст. за брой по складовете.
Поскъпването на яйцата по празниците ще е минимално - в рамките на 4-5%, защото при по-голямо ще навлезе турски внос и ще подбие цените, съобщи собственикът на фирма "Градус 1" ООД Иван Ангелов. Той обясни, че вносът започва, ако цените на едро минат 12 ст. за брой, а в момента те са 10-11 ст.
Около 60 млн. яйца се консумират у нас по време на Великденските празници, съобщи председателят на съюза на птицевъдите проф. Борис Стоименов. Той бе категоричен, че по празниците ще има достатъчно пресни яйца и цените им няма да се повишат чувствително. Тази година на пазара ще има и достатъчно количество от предпочитаните за боядисване бели яйца, тъй като в южните райони на страната е започнало отглеждането на около 60 000 кокошки носачки от този вид. 
По данни на САПИ от януари насам цените на пилешкото месо бележат спад с около 4-5%, като най-голям е той през февруари и март. През последната седмица цените на замразените пилета са намалели с около 3% по магазините във Враца и с 1% в Благоевград. Като цяло в страната те се движат между 2,70 лв за килограм и 3,70 лв. за килограм. Спад с 2-3% при цените на едро е регистриран в районите на Враца, Габрово, Пловдив и Пазарджик. Поскъпване се наблюдава в Бургас и Хасково.
Пилешкото месо поевтинява заради намалената консумация по време на постите. Производството обаче е слабо и при нормално потребление, каквото се очаква около и след Великден, цените пак ще се вдигнат, обобщи Иван Ангелов.
Като цяло обаче търсенето на пилета и яйца нараства, като консумацията на този тип месо през последните години достига до 40% от общото потребление на месни продукти, обобщиха от САПИ. Причините са както по-ниските цени на пилешкото в сравнение със свинското и телешкото, така и фактът, че то е традиционно за трапезата на българина и има високо съдържание на белтъчини и минерали, които са по-лесно усвояеми в сравнение с другите меса./ monitor.bg

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.