1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Царевицата - най-печелившата зърнена култура през 2010 г.

Царевицата - най-печелившата зърнена култура през 2010 г.

В България печалбата на декар е 126 лв., което води до рентабилност от над 140%

Печалбите на зърнопроизводителите в България през 2010 г. са рекордно високи, показва анализ на Investor.bg. Царевицата пък е най-печелившата култура у нас със 126 лв. печалба на декар в Централна Северна България (без Добруджа) и 144 лв. печалба на декар в Добруджа.

На второ място, с печалба на декар между 90 и 100 лв., е слънчогледът. Следва рапицата със 70-78 лв. на декар и на последно място е пшеницата с 51-63 лв. печалба на декар, показват данните. В калкулациите са включени приходите от субсидии (28 лв./дка) и разходите за рента (50 лв. в Добруджа и 20 лв. в Централна и Североизточна България (без Добруджа).

Четирите агрокултури са основни в механизираното земеделие, като пшеницата има дял от 50% в сеитбооборота, царевицата и слънчогледът - по 20%, а рапицата - 10%.

Първоначално цените на пшеницата у нас стартираха на нива от 220 лв./тон. С напредване на новините за реколтата в Русия, Украйна, Казахстан и наводненията в Канада и Китай, ценовите нива рязко се повишиха до сегашните им размери (330 лв. за тон), въпреки влошеното качество на зърното. Добивите от различните култури са от добри до отлични.

Царевицата е най-рентабилната култура при зърнопроизводството тази година. С най-ниска рентабилност се оказа пшеницата. Поради проливните дъждове пшеницата и рапицата реализираха загуби от добив, докато засушаването от средата на юли не позволи на царевицата и слънчогледа да развият своя максимален потенциал.

Необходимо е да се уточни, че все още не са напълно прибрани реколтите от слънчогледа и царевицата, също така голяма част от продукцията все още не е реализирана в изчакване на още по-високи цени.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.