1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Царевицата и пшеницата се изравняват по цена

Царевицата и пшеницата се изравняват по цена

Основните храни с леки колебания

Цената на царевицата (преизчислена в лева) на борсата в Будапеща през изминалата седмица се повиши с 13 лв./т до 216 лв./т и се изравни с цената на пшеницата (която остана почти без промяна), като се има предвид, че принципно хлебното зърно е с около 10-20% по-скъпо от фуражното. На Софийската стокова борса (ССБ) положението е подобно, т.е. продължава да е валидна офертата от миналата седмица за продажба на пшеница при цени от 215-220 лв./т, но насрещната оферта е за 210 лв./т без ДДС (почти на границата с интервенционната цена от 202 лв./т). Оферти за царевица на ССБ няма от седмици, но според запознати единични сделки на едро в страната се сключват при цени около средноевропейските.

На международните борси цените на основните храни през седмицата отбелязаха леки колебания нагоре или надолу, без да има индикации за тенденция в определена посока. Актуалните котировки на маслодайния слънчоглед на борсата в Будапеща са 441 лв./т, а на суровото олио в Ротердам – 795 долара/т (спад от 15 долара/т за седмица).

Цената на бялата захар в Лондон през последния месец се стабилизира около 400 евро/т и към момента е 403 евро/т. Цените на пшеницата и царевицата на борсата в Чикаго са съответно 192 долара/т (спад от 10 долара/т за седмица) и 154 долара/т.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.