1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Царевицата отбеляза лек възход в Париж

Царевицата отбеляза лек възход в Париж

При скромни обеми на търговията цената й се вдигна със 75 цента

В последния борсов ден на месец януари, петък, 30-ти, търговията премина разнопосочна. В САЩ играчите свалиха цените на агрокултурите. Европа не се повлия от това, без пшеницата, и остана на плюс. Маслодайният сектор отново запази водещя роля в търговията.

През първата половина на миналата седмица рапицата беше все на загуба, като на 28 януари удари дъното с минус 8 евро. След това, без видима причина, започна поскъпване, което в петък стигна своя връх с плюс 8 евро и 75 цента до 350 евро и 25 за тон за последните февруарски доставки. Майските фючърси също дръпнаха нагоре с 3 евро и половина и затвориха при 349 евро и половина, което беше с 3 евро и половина повече от четвъртък.

Преди няма и месец цената на соята в САЩ беше над 10 долара за бушел. Сега е 9,61, като в петък поевтиняването беше със 7,25 цента за бушел. Обърнато в евро това се равнява на 312 евро и 37 цента за тон. Участници на борсата в Чикаго смятат, че новият спад на соята се дължи на допускането на аржентински биодизел на американския пазар. Но дали тази тенденция ще се запази, предстои да видим.

Царевицата отбеляза лек възход в Париж. При скромни обеми на търговията цената й се вдигна със 75 цента до 153,75 за тон. Зад Океана обаче нещата се развиха в обратната посока. Там имаше леко поевтиняване – с цент и половина до 3 долара и 70 за бушел, или 128 евро и 88 цента за тон.

И за финал пшеницата, която остана на червено. На Парижката борса мартенските фючърси продължават да губят позиции, този път отбелязвайки минус от 2 евро и 25 цента до 185 евро и  половина за тон, въпреки солидни продажби. При 23 хиляди сделки бяха изтъргувани 1 милион и 150 хиляди тона.  На загуба остана пшеницата и на Чикагската борса. В петък курсът й падна с 5 цента до 502,75 за бушел, което прави 163 евро и 42 цента за тон.

Автор: Данаил Андреев

Повече подробности за борсовата търговия гледайте всеки ден в предаването Борсова информация по телевизя Агро ТВ, както и в интернет портала www.agro.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.