1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Царевицата поевтинява заради силния долар

Царевицата поевтинява заради силния долар

Все пак понижението в цените на зърнените култури ще бъде ограничено

Цената на зърното спада, тъй като силният долар намалява привлекателността на доставките от САЩ, които са основен световен износител. Поевтиняват царевицата, пшеницата и соята - съобщава Блумбърг.

През октомври цената на царевицата се понижи с 18%, докато доларът поскъпна с 9.7% спрямо еврото. Скъпият долар работи като негативен фактор за пазара на зърно, обяснява мениджър в Токио. Но понижението в цените на зърнените култури ще бъде ограничено в следствие на прогнозата за по-слабата от очакваното реколта в САЩ - счита той, както и изследователите от FCStone Group.

На електронната търговия в Чикаго царевицата доставка декември поевтиня с 0.6% до $4.0075 за бушел (244.13 лв. за тон). Цените на царевицата са паднали с 50% от рекордните 487 лв. на тон на 27 юни.

Соята доставка януари поевтиня с 0.4% до 527 лв. за тон.

Изследователи твърдят, че реколтата на царевица в САЩ е с 0.4% по-малко от изчисленията на Селскостопанското министерство.

Пшеницата тази сутрин на борсата в Сингапур е поевтиняла s 2.1% до $5.5050 за бушел (310.88 лв. за тон). Цената на пшеницата вчера се качи с 4.8% нагоре заради спекулации, че поевтиняването на пшеницата с 21% през октомври може да събуди интереса на инвеститори.

Фючърсите на пшеницата са загубили 59% от цената си от рекордните значения, поставени на 27 февруари.

На последната сесия на Софийската стокова борса 29 - 31 октомври средната цена на царевицата незабавна доставка е определена на 210 лв./тон, без ДДС. Търгувани са контракти за 1095 тона./ Money.bg

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.