1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Царевицата поскъпва заради петрола

Царевицата поскъпва заради петрола

Поскъпването на нефта засилва стремежа за търсене на алтернативни източници на енергия

 

Според данни от Софийската стокова борса, на родните стокови борси царевицата се търгува по 185 лева за тон с ДДС, което я прави по-скъпа от тази в САЩ. Брокерите обясняват това явление със слабото предлагане, още повече, че фуражите не достигат. Световната тенденция е фуражната култура да поскъпва заради все по-широкото й използване като суровина за производство на биогориво, за което всяка страна използва най-популярната си култура. Поскъпването на нефта засилва стремежа за търсене на алтернативни източници на енергия.

Цените на хлебната пшеница у нас ще паднат до 180 лева за тон заради конкуренцията от Русия и Украйна, които обилно предлагат зърно за износ. Износната цена в двете страни е 115 долара за тон. В същото време в Черноморския район се очаква слаба житна реколта.

В България хлебната пшеница се предлага по 200 лева за тон, а очакваният добив ще бъде около 3 млн. тона. На цените на зърното най-вече влияе метеорологичната прогноза, обясняват от борсата. При направения последен преглед на есенните посеви в Монтанско експертните оценки са, че посевите са в добро състояние. Качеството на зърното ще зависи и ако пшеницата бъде опазена от нападения на болести и вредители. Добивът няма да се различава съществено от миналата година, който беше в рамките на около 320 кг от декар. Другата прогноза е, че ръстът в цената на царевицата ще повиши леко продажната цена на месото.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.