1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Царевицата, пшеницата и соята поскъпнаха на борсата в Чикаго

Царевицата, пшеницата и соята поскъпнаха на борсата в Чикаго

Сухото и студено време в Средния Запад на САЩ е стресирало растенията и е попречило на узряването им

Царевицата, пшеницата и соята поскъпнаха на борсата в Чикаго заради очаквания, че сушата в най-големия износител на зърнени култури САЩ може да повреди насажденията, пише агенция Bloomberg, цитирана от darikfinance.bg.

Миналата седмица условията за посевите са се влошили, посочи вчера USDA /аграрното министерство на САЩ/. Сухото и студено време в Средния Запад е стресирало растенията и е попречило на узряването им.

Сушата в централните и южни равнини, където се сее зимна пшеница, ще се задържи, считат фермерски консултанти. Според тях в момента пазарите се движат от несигурността около производството на царевица в САЩ, където средните добиви ще са по-ниски.

Царевица доставка декември в момента в Чикаго се продава за 7.63 долара за бушел, или около 300.4 долара за тон – 412 лева за тон по курс на деня. За последната година царевицата поскъпна с 64% заради неблагоприятните за насажденията юли и август. Данните на аграрния департамент показват, че около 52% от насажденията на културата са в отлично състояние, спрямо 54% седмица по-рано и 69% година по-рано.

Пазарът се беше настроил за тези данни. Те просто подсилват проблема, че тази година предлагането на царевица няма да отговори на търсенето, коментира експерт.

Пшеницата доставка декември в Чикаго поскъпна с 0.99% до 7.675 долара за бушел или 282.15 долара за тон – близо 387 лева за тон. За последната година пшеницата на американските стокови пазари е поскъпнала с 4.3%. Пшеницата на борсата NYSE Liffe в Париж се търгува за 207.25 долара за тон, или 405.3 лева за тон.

Следващият път, когато аграрното министерство на САЩ ще осъвремени прогнозите си, е на 12 септември. Специалистите твърдят, че реалната зърнена реколта ще е дори по-ниска от понижените правителствени прогнози.

Данните на Софийска стокова борса от сесията 31 август – 2 септември показват оферти „купува“ в диапазона 290 – 300 лева за тон пшеница. Продавачите са поискали 320 лв. за тон. Миналата седмица на Софийската борса продавачи са предлагали незабавна доставка на царевица по 460 лв. за тон, но интерес от купувачи е нямало. За сметка на това има оферти за купуване на маслодаен слънчоглед по 780 лв. за тон, които са останали неудовлетворени, показват протоколите от сесията.

На стоковата борса в Будапеща, на сесията на 6 септември офертите „продава“ за пшеницата са се движили между 369 лв. и 378 лв. за тон по курс на форинта към днешния ден, но сделки не са сключвани. Последната цена на осъществени сделки е близо 360 лв. за тон пшеница.

По-активна в Унгария е била търговията със слънчогледово семе, като вчера, 6 септември, са сключвани сделки по различни сортове слънчоглед по цена 98 200 и 101 000 форинта за тон, или 697 и 717 лв за тон.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.