1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на бялата кристална захар остава без промяна

Цената на бялата кристална захар остава без промяна

Снимка:

На борсите в различните области захарта се търгува на цени от 1,75 лв./кг до 2,20 лв./кг

През периода на наблюдение (13 – 20 март 2013 г.) средните цени на едро и на дребно на бялата кристална захар за страната са без съществена промяна. Средно за страната, цената на едро на захарта е 1,99 лв./кг, с 0,5% по-висока в сравнение с предходната седмица. На борсите в различните области захарта се търгува на цени от 1,75 лв./кг (Добрич) до 2,20 лв./кг (Разград и Смолян). В по-голямата част от областите, където е налице предлагане на едро, се наблюдават леки, разнопосочни седмични изменения на цените на едро, в интервала от -2,8% (Добрич) до +5,3% (Варна). Средната за страната цена на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) се задържа на нивото от предходната седмица - 2,13 лв./кг. По области, цените на захарта в големите супермаркети продължават да се движат в диапазона от 2,02 лв./кг (Пловдив) до 2,33 лв./кг (Пазарджик). Ценови отклонения спрямо предходната седмица се регистрират в пет области, в границите от -2,3% (Разград) до +4,9% (Добрич).

В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на бялата захар за страната също остава без промяна спрямо предходната седмица – 2,26 лв./кг. По области, стойностите варират от 2,05 лв./кг (Кърджали) до 2,40 лв./кг (Габрово и Разград). Незначително седмично изменение на цените се регистрира единствено в две от областите – повишение с 0,7% в Благоевград и с 0,2% в София.

Средно за страната, цените на дребно на захарта в ГТВ продължават да са с 0,13 лв./кг по-ниски от тези в другите търговски обекти, като разликата достига до 0,31 лв./кг в Пловдив. В областите Благоевград, Варна, Добрич, Кърджали и Шумен цените на захарта в малките магазини са с до 0,10 лв./кг (Кърджали) по-ниски от тези в големите супермаркети. Най-голям марж между цените на едро на захарта и тези на дребно се регистрира в Добрич за ГТВ (0,38 лв./кг) и в Плевен за ДТО (0,50 лв./кг). В областите Враца и Разград цените на продукта в големите супермаркети са по-ниски от тези на едро, съответно с 0,04 и 0,06 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.