1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на бялата кристална захар се задържа на нивата от предходната седмица

Цената на бялата кристална захар се задържа на нивата от предходната седмица

Маржът между цените на едро и на дребно на захарта е средно от 0,10 лв./кг до 0,24 лв./кг

През наблюдавания период (19 – 26 октомври 2016 г.) средните цени на едро и на дребно на бяла кристална захар за страната се задържат на нивата от предходната седмица.

По области, цените на едро на продукта варират от 1,30 лв./кг (Бургас) до 1,81 лв./кг (Враца). В седем от областите, в които е налице предлагане на едро, се регистрират разнопосочни изменения на цените, в границите от -2,7% (Сливен) до +3,2% (Бургас), които се неутрализират и средната стойност за страната се запазва на ниво от 1,57 лв./кг. 
Средно за страната, цената на бялата захар в големите търговски вериги (ГТВ) остава 1,67 лв./кг, а в другите търговски обекти (ДТО) – 1,81 лв./кг.

Предлагането на захарта в големите супермаркети е в ценовия диапазон от 1,58 лв./кг (Перник) до 1,79 лв./кг (Видин, Враца и Монтана), като седмична промяна се наблюдава в пет области. В Шумен, Добрич и Пловдив цените на продукта се понижават в рамките на 1,2 – 2,8%, докато във Варна и Разград се покачват съответно с 1,2% и 4,1%.

Цените на бялата захар в по-малките магазини са в границите от 1,70 лв./кг (Благоевград, Кюстендил и Силистра) до 2,00 лв./кг (Враца и Разград). В сравнение с предходната седмица, в областите Варна и Добрич е налице поскъпване на продукта, съответно с  0,6% и 1,2%, а единствено в София – поевтиняване, с 0,6%.

През изминалата седмица средната цена на дребно на захарта в ДТО за страната е с 0,14 лв./кг над тази в големите супермаркети, като разликата в тази посока варира от 0,01 лв./кг (Велико Търново, Ловеч и Плевен) до 0,24 лв./кг (Разград). Изключение са областите Търговище и Габрово, където цените на продукта в по-малките магазини са съответно с 0,01 лв./кг и 0,02 лв./кг по-ниски от тези в ГТВ в съответната област.

Маржът между цените на едро и на дребно на захарта е средно 0,10 лв./кг за ГТВ и 0,24 лв./кг за ДТО. Най-голяма разлика се наблюдава в Бургас – 0,31 лв./кг за големите супермаркети и 0,47 лв./кг за по-малките магазини. В областите Враца,  Благоевград, Варна и Сливен цените на дребно в ГТВ са с между 0,02 лв./кг и 0,19 лв./кг по-ниски от тези на едро. Подобна е ситуацията и в ДТО в Сливен, където продуктът се предлага на цена с 0,03 лв./кг под тази на едро в същата област.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.