1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на едро на бялата кристална захар средно за страната е 2,25 лв./кг

Цената на едро на бялата кристална захар средно за страната е 2,25 лв./кг

Отчита се лек ръст спрямо предходната седмица с 1,4% или с 0,03 лв./кг

Цената на едро на бяла кристална захар средно за страната е 2,25 лв./кг, като се отчита лек ръст спрямо предходната седмица с 1,4% или с 0,03 лв./кг, съобщиха от пресцентъра на МЗХ.

Възходящо движение на цените се регистрира в преобладаващата част от областите – в рамките на 0,4% (Велико Търново) до 3,3% (Плевен). Понижение на цените на едро на захарта се наблюдава в Благоевград (0,4%), Пазарджик (0,5%) и Стара Загора (1,7%).
По области, цените варират в диапазона от 2,11 лв./кг до 2,41 лв./кг, съответно в Добрич и Враца.

Предлагането на захарта на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) е на ценови нива от 2,22 лв./кг (Пазарджик и Пловдив) до 2,55 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен).

Леко движение на цените във възходяща посока се наблюдава в седем области, най-чувствително в Шумен – с 5,2% или 0,13 лв./кг. Захарта е по-евтина спрямо предходния период в три области – Силистра (1,9%), Кърджали (2,4%) и София (3,0%).
При търговията на дребно в другите търговски обекти (ДТО) предлагането на захар варира от 2,31 лв./кг (Пловдив) до 2,70 лв./кг (Плевен и Шумен). Възходящо изменение е регистрирано в девет области, като най-голям ръст е отчетен в Плевен (8,0% или 0,20 лв./кг). Единствено в София се отчита понижение на цените с 2,6% или 0,07 лв./кг.

За разлика от предходните седмици, когато цените в ГТВ са на по-ниски нива от тези в ДТО, то през тази седмица се наблюдава обратната тенденция. Средно за страната цените на захарта в ДТО са по-ниски от тези в ГТО - с 0,05 лв./кг.

Най-малкото отклонение между цените на едро и цените на дребно в ДТО е във Враца (0,02 лв./кг), а в ГТВ - в София (0,02 лв./кг). Най-голям марж, както при ДТО, така и при ГТВ се регистрира в Плевен, съответно 0,51 лв./кг и 0,36 лв./кг.

През едномесечния период на наблюдение (29 юни – 28 юли), тенденцията на плавно повишение на цените на едро на бяла кристална захар продължава. Към 27 юли, средно за страната, месечното поскъпване на захарта e с 0,06 лв./кг, спрямо началото на месеца.

За същия период, цените на дребно в ГТВ, средно за страната са без промяна – 2,39 лв./кг, а при тези в ДТО се отчита спад с 0,05 лв./кг.

 

Етикети захар, цена, ръст, ГТВ
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.