1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на едро на слънчогледовото олио в големите търговски вериги бележи понижение с 1%

Цената на едро на слънчогледовото олио в големите търговски вериги бележи понижение с 1%

В девет от областите се регистрира леко повишение на ценовите стойности в рамките на 0,4 (Ловеч) – 1,9% (Разград)

През периода на наблюдение (25 април – 2 май 2012 г.) средната цена на едро на рафинирано слънчогледово олио за страната се запазва на нивото от предходната седмица, докато тези на дребно бележат леко понижение.

В по-голямата част от областите са налице леки разнопосочни изменения на цените на едро на слънчогледовото олио, които не се отразяват върху средната стойност за страната и тя остава на ниво от 2,54 лв./литър. През изтеклата седмица цените на олиото на едро варират от 2,41 лв./литър (Хасково) до 2,76 лв./литър (Варна). В девет от областите се регистрира леко повишение на ценовите стойности в рамките на 0,4 (Ловеч) – 1,9% (Разград). Понижение на цените се регистрира в пет области, като най-съществено олиото поевтинява в Стара Загора (с 3,2%).

През последната седмица средната цена за страната на слънчогледовото олио в големите търговски вериги (ГТВ) бележи понижение с 1% до 2,86 лв./литър.

Цените на олиото в големите супермаркети се движат в диапазона от 2,55 лв./литър (Шумен) до 2,97 лв./литър (София). Преобладават областите, в които цените в големите супермаркети се понижават спрямо предходната седмица, в рамките на 0,4 – 7,5%. Най-значителен е спадът на цените на слънчогледовото олио в ГТВ на Шумен (със 7,5%), Бургас (с 5,9%) и Пловдив (с 4,6%). Само в четири области е налице повишение на цените от 0,2% (Варна) до 2,9% (Хасково).

Средната цена на дребно на олиото в другите търговски обекти (ДТО) също отбелязва леко понижение спрямо предходната седмица – с 0,3% до 3,01 лв./литър.

По области, цените на олиото се запазват в ценовите граници от 2,85 лв./литър (Добрич и Шумен) до 3,15 лв./литър (Смолян). В осем области олиото се предлага на по-ниски цени спрямо предходната седмица. Понижението е в рамките на 0,3-3,3%, най-значително във Варна и Благоевград. Единствено в Перник цените на дребно в ДТО отбелязват незначително повишение (с 0,2%).

Средно за страната, цените на рафинираното олио в големите супермаркети са по-ниски от тези в останалата магазинна мрежа с 0,15 лв./литър, като тази разлика е най-голяма в Пловдив (0,48 лв./литър). И през тази седмица цените в ДТО в Търговище, Сливен и Ямбол са по-ниски от тези в ГТВ с 0,02 – 0,04 лв./литър.

Най–голяма разлика между цената на едро и цената на дребно в големите супермаркети се регистрира в Плевен (0,49 лв./литър), а за ДТО – в Пазарджик (0,64 лв./литър).

През едномесечния период на наблюдение (м. април 2012 г.) пазарът на рафинирано слънчогледово олио в страната е относително спокоен.

Към края на месец април средната цена на едро за страната бележи леко повишение с 2,4% спрямо същия период на предходния месец, като достига 2,54 лв./литър. В същото време, средно за страната, цените на олиото на дребно както в големите супермаркети, така и в малките магазини, остават без съществена промяна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.