1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на едро на захарта е 2,05 лв./кг

Цената на едро на захарта е 2,05 лв./кг

Отчита се леко понижение спрямо предходната седмица с 0,5%

През последната седмица (11 – 18 април 2012 г.) се наблюдава леко понижение на средните цени за страната на бялата кристална захар на едро и на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) и запазване на нивото от предходната седмица в другите търговски обекти (ДТО).

Средно за страната, цената на едро на захарта е 2,05 лв./кг, като се отчита леко понижение спрямо предходната седмица с 0,5%. На тържищата в различните областни центрове захарта се предлага в ценовия интервал от 1,84 лв./кг (Добрич) до 2,26 лв./кг (Смолян). В преобладаващата част от областите се наблюдава разнопосочно движение на цените на едро, в границите от -4,5% (Варна) до +1,4% (Сливен).

През изминалата седмица средната цена на захарта на дребно в големите търговски вериги е 2,18 лв./кг, с 1,3% по-ниска спрямо предходния анализиран период. В тези обекти захарта се търгува в ценовите граници от 2,07 лв./кг (Русе) до 2,30 лв./кг (Сливен и Ямбол). В преобладаваща част от областите се наблюдава поевтиняване спрямо предходната седмица, в рамките на 0,2 – 9,2%. Най-чувствително цените се понижават в Шумен (с 9,2%) и Пловдив (с 4,6%). Повишение на ценовите стойности се регистрира в пет области, най-значително във Враца и Монтана (с по 4,8%).

Средната цена на дребно на захарта в другите търговски обекти за периода на наблюдение се запазва без промяна – 2,36 лв./кг. По области, стойностите варират от 2,17 лв./кг (Перник) до 2,55 лв./кг (Габрово и Плевен). Увеличение на цените се отчита единствено във Варна (с 4,5%), а леко понижение – в София и Шумен (съответно с 2,2% и 1%).

Средно за страната, цените на захарта в ДТО са с 0,18 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети. Най-голяма разлика между цените в магазинната мрежа се наблюдава в три области – Габрово, Плевен и Шумен (с по 0,28 лв./кг).

Най-голям марж между цените на едро и цените на дребно се наблюдава за ГТВ в Пазарджик - 0,40 лв./кг, а за по-малките магазини – в Плевен – 0,60 лв./кг.

В областите Пловдив и Разград цените на дребно в големите супермаркети са съответно с 0,08 и 0,14 лв./кг по-ниски от тези на едро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.