1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на хляба без промяна до края на месеца

Цената на хляба без промяна до края на месеца

Тази година се очаква добра реколта от първокачествена пшеница, която е хлебна

Цената на хляба няма да се повишава поне до края на месеца. Тогава производителите ще получат фактурите, в които са отразени новите цени на дизела и газа. На борсите цари спокойствие преди прибирането на новата реколта от пшеница, така че оттам също не се очакват изненади. Това каза в интервю за агенция КРОСС Мариана Кукушева, председател на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България.

„Дистрибуцията и производството на хляб са свързани основно с дизеловото гориво. Всяка тенденция нагоре на цената му естествено се отразява в крайната цена на продукта, който се създава от нас, хлебопроизводителите. В случая, разбира се, не говорим за промяна веднага и на момента, още повече защото и газът се повиши от 1 юли и все още не са дошли фактурите с новата цена. Ще ги получим в края на месеца”, каза Кукушева.

Добрата новина е, че тази година се очаква добра реколта от първокачествена пшеница. „Над 90% от площите бяха засети със селектирани сортове българска пшеница, която е изключително хлебна”, посочи Кукушева.

По думите й обаче все още у нас хлебопроизводството не е не е печеливш бизнес, тъй като у производителите се връщат едва 50% от цената, която клиентите плащат в магазина. Другият проблем е, че единствено в България търговците плащат за доставения хляб не в рамките на 7 дни, а до месец. Това подлага производителите на риск от инфлационни удари, тъй като има периоди, в които цените на суровините на световните борси се променят ежедневно. Надеждата им е в обещаната от правителството законодателна промяна на Закона за защита на конкуренцията, която трябва да коригира несъответствието.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.