1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на хляба расте

Цената на хляба расте

От началото на годината досега стойността на хляба, който се продава у нас, се е увеличила с около 20 %

Цената на хляба в момента расте, тенденцията е от 20 дни. Растежът все още не се усеща, тъй като се случва плавно и с бавни темпове. Това обясни председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите Георги Попов, предаде Агенция „Фокус”. За последните 20 дни цената на брашното е скочила с близо 70 лева за тон и съответно рефлектира и върху цената на хляба. В момента обаче е трудно да се каже колко точно е повишението при хляба. Увеличението на цената на брашното със 7 стотинки за кг теоретично би трябвало да доведе до увеличение на цената на хляба с 14 стотинки за кг, обясни Попов. Това поскъпване не се е случило все още. Цената на хляба в различните региони се е вдигнала с различно– на места с 2-3 стотинки, а други на места с 4 стотинки, на трети все още няма промяна.

Пазарът на хляба в момента е доста свит. От началото на годината досега стойността на хляба, който се продава у нас, се е увеличила с около 20 %. Основната причина е високата цена на суровините – зърното и брашното на световните пазари.

Георги Попов отбеляза още, че правителството продължава да не се бори със сивата икономика в бранша с производството на хляб у нас. Сивият сектор в хлебопроизводството според различните мнения е между 30 и 60 %. Според него, с този проблем не би се справила и бъдещата агенция за храните. „Тя може евентуално да започне да прави някаква политика по отношение на хляба. Но сигналите за желанието за борба със сивата икономика, за съжаление, не са обнадеждаващи”, заяви Георги Попов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.