1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на манатарката в Смолянско достигна 15 лв. за килограм

Цената на манатарката в Смолянско достигна 15 лв. за килограм

Това е най-високата й цена от началото на годината

15 лв. за килограм достигна цената на манатарката в Смолянско. С новото повишение на цената се подобри рекордът от края на миналата седмица, когато горският деликатес се приемаше на цени от 11 лв. за килограм първо качество. Въпреки високите цени, пунктовете за изкупуване на гъби в Смолян са почти празни, тъй като заради непрестанните дъждове, малцина от гъбарите се престрашават да отидат в гората.

Брокери коментираха, че дори за една-две гъби се плащат по 5-6 лева, като толкова се плащаха за килограм в началото на лятото. Това е най-високата цена на манатарката от началото на годината, която се обяснява с повишеното търсене по пазарите, както и сравнително високото качество на есенната манатарка.

Повишение има и в цената на гъбата пънчужка, която се изкупува по 50 ст. килограма, пачи кракът се приема за 3 лева. Толкова върви и сърнелата. Висока е цената и на манатарката второ и трето качество - съответно 5 и 2 лв. за килограм. Ежедневно в пунктовете се събират по 3-4 касетки манатарка. Познавачи коментират, че ако след дъждовете времето се затопли, ще тръгне много силна есенна вълна от гъби в по-ниските части на планината. В момента най-много манатарка се събира по българо-гръцката граница в участъка от Смилян до Рудозем.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.