1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на пшеницата - неясна

Цената на пшеницата - неясна

Държавата не може да определя цени, но може да участва в тяхното регулиране

 

Според анализатори цената на предлагането при пшеницата ще бъде доста по-висока от тази на търсенето, но това е характерен белег за всеки жътвен период. След спирането на валежите и стабилизирането на времето единствените фактори, които влияят върху стойността са опасенията за частично влошаване на качеството и неизвестността около средните и общите добиви. За област Монтана вече е напълно ясно какво количество ечемик е произведено. На работно съвещание в областната дирекция "Земеделие и гори" шефът на дирекцията Иван Георгиев беше категоричен, че за качеството на зърното ще може да се говори със сигурност едва след приключването на жътвата след края на юли.

За стабилизиране на котировките на зърното към по-приемливи за купувачите нива въздействие ще окаже и наличието на преходни количества от реколта 2004 год., които според някои оценки са достатъчни за задоволяване потребностите на населението и животновъдството до прибирането на новата реколта.

Наблюдатели на зърнения пазар смятат, че държавата със сигурност ще вземе марки както за пълна информация около добитите количества, така и за пазарното регулиране цената на пшеницата до еднакво приемливи за производителите и потребителите равнища. Самата държава не може да определя цени, но може да участва в тяхното регулиране. От своя страна борсови експерти коментират, че равновесното ценовото ниво най-лесно може да се постигне, ако продавачите и купувачите сключват своите сделки на лицензираните стокови борси и тържища в страната. Производителите твърдят, че за да имат някаква печалба тази година, изкупните цени трябва да бъдат между 170 и 175 лева за тон. В същото време те правят уговорката, че ако добивът е под 300 кг от декар изкупната цена трябва да върви към 200 лева за тон, за да има печалба.

Може да се твърди, че в Монтанско производителите се радват на добра реколта. Но зърното има и друга - тъмна страна. Това е спекулата, това са машинациите с цените върху гърба на производителите. И тази нелицеприятна страна ще съществува докато държавата се държи като прочутите три маймунки със закрити очи, запушени уши и затворена уста./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.