1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на пшеницата може да се повиши със 70-80% до 2050 година

Цената на пшеницата може да се повиши със 70-80% до 2050 година

Според данни на Световната банка 75 процента от повишението на цените на храните се дължи на трансфера на реколтата в биоенергия

На базата на моделирането прогнозите сочат, че до средата на века цената на пшеницата може да се повиши с до 70-80 процента, а на царевицата - с до 50 на сто, съобщава БТА. 

Това дискутираха в рамките на срещата на Комитета по наука и технологии на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. През следващите деситилетия загубата на вода, промяната в климата и намалението на възможността за изхранване на населението могат да се окажат катастрофални проблеми. Според изнесените данни в момента 130 държави са принудени да внасят храни. Други 30 не могат да финансират вноса, а 13 държави са на ръба на глада, коментираха експертите.

През 2050 година населението на земята ще достигне 9 милиарда души, което означава, че всяка година трябва допълнително да се осигурява храна за 81 милиона души.

Според данни на Световната банка 75 процента от повишението на цените на храните се дължи на трансфера на реколтата в биоенергия. Пряко влияние върху цените на земеделското производство имат и климатичните промени. За да бъдат избегнати проблемите производителите трябва да се ориентират към изместването на сезоните. Необходими огромни инвестиции в земеделието, особено в Африка.

Проблемът с липсата на храна, който бавно затихваше до средата на 90-те години, отново се завръща, предупреди пък проф. Йоаким фон Браун, директор на Центъра за изследване на развитието в Бон и бивш директор на Центъра по изхранване във Вашингтон.

Според изнесените от него данни броят на гладуващите надхвърля 1 милиард души, а по света има 2 милиарда души, които не могат да си позволят здравословна храна. За промяната на цените на храните той коментира, че те се характеризират с растеж и непостоянност. Според проф. Йоаким фон Браун един от основните проблеми е ниската производителност в земеделието. Той посочи, че използването на биогорива е довело до 30 процентов ръст на цените и е необходима обща политика те да не увеличават несигурността при храните.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.