1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на пшеницата падна със 70% за 7 месеца

Цената на пшеницата падна със 70% за 7 месеца

Заради липса на печалби фондовете престанаха да търгуват с пшеница

 

Малко преди края на тазгодишната жътва цената на хлебната пшеница се оказва със 70% по-ниска от рекордните стойности в началото на годината, отчетоха вчера от Софийската стокова борса. "Докато през януари житото се търгуваше по $376 за тон, в момента средната цена между купувачи и продавачи падна до $210, или около 260 лв.", заяви шефът на борсата Васил Симов.
За сравнение през миналата сушава година първите сделки с ново жито започнаха още през юни от 320 лв. за тон, за да преминат в един момент границата от 500 лв. Година преди това цената на житото беше 150 лв. за тон.
Сега купувачите са готови да броят максимум до 250 лева за тон, но продавачите не предлагат под 285 лв. за тон. Брокери обаче прогнозираха, че още през следващите седмици цените ще паднат с още 10-20 лв.
Цената на зърното ще върви надолу заради рекордната реколта от 4.2 млн. тона. Такива добиви не са произвеждани в страната от 10 години насам. Експерти припомниха, че за вътрешното потребление на страната са необходими около 2 млн. тона пшеница и още толкова ще останат за износ. От ноември досега цената на бялото брашно също е паднала - с около 25%.
Анализатори на пазара очакват от есента драстичен спад и в цената на олиото. "Наесен се очакват двойно по-богати добиви слънчоглед от миналата година", посочи Антонина Белопитова, анализатор на борсата. В момента купувачите са готови да плащат до 900 лв. за тон слънчоглед от старата реколта, но за новата не дават повече от 400 лв. Пазарът при крайните потребители обаче не показва никакво движение. В момента олиото върви на едро от 2.10 до 2.75 лв. за литър, а в магазините рядко може да се намери по-евтино от 4 лв.
За три седмици от България за страни извън ЕС са изнесени 60 000 тона пшеница на цена 270-280 лв., съобщи земеделският зам.-министър Светла Бъчварова. За да се раздвижи и вътрешният пазар, следващата седмица държавният резерв ще купи от борсите в Русе, Пловдив и София 150 тона жито, каза още тя.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.