1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на рафинираното слънчогледово олио на дребно има леко повишение

Цената на рафинираното слънчогледово олио на дребно има леко повишение

Средно за страната, цената на дребно на слънчогледовото олио в големите супермаркети е 2,49 лв./литър

През анализирания период (16 – 23 август 2017 г.) средната цена на едро на рафинирано слънчогледово олио за страната се понижава спрямо предходния седмичен период, докато тези на дребно и в двата типа наблюдавани търговски обекти отбелязват леко повишение.

По области, цените на едро на слънчогледовото олио на тържищата в страната варират от 1,80 лв./литър (Хасково) до 2,35 лв./литър (Бургас). В осем области се отчита седмично понижение на ценовите стойности, достигащо до 6,3% в Благоевград, докато в други четири продуктът поскъпва в рамките на 0,5% - 1%. Така, средната цена на едро за страната намалява с 1% на седмична база, до 2,07 лв./литър.
 
Предлагането на олиото в големите търговски вериги (ГТВ) е в ценовия интервал от 2,29 лв./литър (Хасково) до 2,79 лв./литър (Благоевград и Кюстендил). Изменения на цените на седмична база се регистрират в шест области, като при всичките е налице поскъпване на олиото, в рамките на 2,1% - 4,3%, най-значително във Варна. Средно за страната, цената на дребно на слънчогледовото олио в големите супермаркети е 2,49 лв./литър, с 0,8% по-висока на седмична база,.

В другите търговски обекти (ДТО) рафинираното олио се предлага на цени от 2,35 лв./литър (Добрич) до 2,85 лв./литър (Габрово). Седмична промяна на цената се наблюдава единствено в София – повишение с 3,8%, което води до увеличение на средната стойност за страната с 0,4%, до 2,57 лв./литър.

През наблюдавания период цените на олиото в по-малките търговски обекти са средно с 0,08 лв./литър по-високи от тези в големите супермаркети, като разликата достига до 0,31 лв./литър в Пазарджик. В осем области цените на продукта в ДТО са с до 0,29 лв./литър (Кюстендил) по-ниски от тези в големите търговски вериги.
Маржът между цените на едро и на дребно на олиото е средно 0,42 лв./литър за ГТВ и 0,50 лв./литър за ДТО, като разликата между двата типа цени е най-голяма за големите супермаркети в Благоевград – 0,87 лв./литър, а за по-малките магазини – в Плевен – 0,93 лв./литър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.