1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на слънчогледа в Украйна продължава да се покачва въпреки добрата реколта

Цената на слънчогледа в Украйна продължава да се покачва въпреки добрата реколта

Изкупната цена на слънчогледовото семе на местния пазар се покачи с 7% до 3810 гривни (около $485) за тон

Тези дни в хода на международната конференция "Oilseeds & Oils 2010" в Истанбул водещите украински анализатори оповестиха актуализираните си прогнози за производството на слънчогледово семе в Украйна през настоящия сезон – 7,0-7,14 млн. т, в сравнение с 6,2-6,7 млн. тона, очаквани допреди две-три седмици, предаде  APK.

Според генералния директор на Украинската асоциация на производителите на растителни масла (Укролияпром) Степан Капшук, добрата реколта дава основания да се очаква интензивен износ на слънчогледово масло от страната през настоящия сезон (2010/11 г.) – до 2,7 млн. т. Оценките за обема на износа на слънчогледовия шрот и слънчогледовото кюспе от Украйна – се движат в границите 2,0-2,2 млн. т, а експортът на слънчогледово семе през 2010/11 г. в момента се оценява на около 400 хил. тона.

Въпреки много добрата реколта цените на слънчогледовото семе и слънчогледовото масло на украинския пазар продължават да се покачват, следвайки световната конюнктура. Ценовият възход е подкрепен и от засиленото търсене на украински слънчоглед от страна на Русия.

Съгласно оперативните данни на Министерството на аграрната политика на Украйна през миналата седмица средната претеглена изкупна цена на слънчогледовото семе на местния пазар се покачи с 7% до 3810 гривни (около $485) за тон, което представлява увеличение с 82 на сто в сравнение със същия период на 2009 г. Пазарните участници коментират, че преработвателите вече предлагат за качествена маслодайна суровина по 4100 гривни (около $520) за тон.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.