1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на царевицата с най-значителен ръст сред зърнените култури?

Цената на царевицата с най-значителен ръст сред зърнените култури?

Аналитиците на френска агенция предвиждат производството на царевично зърно да достигне 59 млн. т

Цената на царевицата тази година може да покаже най-значителен ръст сред зърнените култури на фона на силното търсене на развиващите се пазари, особено в Китай, заяви в интервю за БТА доц. д-р Димитрина Илчовска, директор на Института по царевицата в Кнежа.

В рамките на Европейския съюз аналитиците на френска агенция предвиждат производството на царевично зърно да достигне 59 млн. т, като отбелязват много ниски запаси от царевица, посочва Илчовска. По думите на специалиста според оценки на независими експерти запасите от царевица в САЩ към 1 юни са 21% по-ниски в сравнение със същия период на миналата година. Освен това площите, засети с царевица в САЩ, могат да се окажат по-малко.

Според Илчовска има тенденция към увеличаване на площите с царевица у нас, както и към увеличаване на общото производство на културата в сравнение с предходни години. Нейните наблюдения показват, че посевите с царевица у нас към днешна дата са в много добро състояние, но тя предупреждава, че оттук насетне реколтата ще бъде зависима от фактора "вода".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.