1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на царевицата се срина с 26,47% на Пловдивската стокова борса

Цената на царевицата се срина с 26,47% на Пловдивската стокова борса

Според борсовите агенти ситуацията възниква заради наличието на добра в количествено отношение реколта и липса на достатъчна консумация поради намалелия брой на животните за изхранване.

 

Продажната цена на царевицата се срина с 26,47 % и достигна рекордно ниско ниво от 125 лв./т без ДДС изпълнителният директор на Пловдивската стокова борса Красимир Давчев.

Сериозното намаление бе регистрирано по време на последната борсова сесия, като при отварянето на борсата котировката бе 170 лв./т без ДДС. Спадът в предлагането на фуражната култура в сравнение със същия период на 2003 г., когато цената бе 290 лв./т без ДДС, е 57 процента. Трябва да се отбележи, че намалението е на фона на липса на заявки за покупка, допълни Давчев. Според борсовите агенти ситуацията възниква заради наличието на добра в количествено отношение реколта и липса на достатъчна консумация поради намалелия брой на животните за изхранване. Въпреки изключително добрата реколта на маслодаен слънчоглед, цената на търсенето и предлагането започна плавно да се повишава. Котировките "продава" отбелязаха ръст от 4,76 на сто (от 420 лв/т на 440 лв/т без ДДС), а котировките "купува" се завишиха с 15,15 процента (от 330 лв/т на 380 лв/т). По този начин се достигат стойностите от същия период на миналата година, когато реколтата не бе добра, уточни Красимир Давчев.

Ситуацията на пазара на хлебната пшеница продължава да бъде спокойна, но неликвидна. Запазва се ценовата ножица от 25 лв/т между търсенето (150 лв/т без ДДС) и предлагането (170 лв/т без ДДС). Въпреки непостигането на ценово равновесие между търсенето и предлагането на пазара на пшеницата и възходящия тренд на цените на слънчогледа, котировките на предлаганото брашно и олио поддържат тенденция на ценова стабилност. Заявките за продажба на тип 500 са в ценови диапазон 283 - 317 лв/т без ДДС. При тип 700 – предлагане имаше както на ниво 267 лв/т, така и на 300 лв/т без ДДС, а при тип 1150 съответно ценовите котировки бяха 250 лв/т и 267 лв/т без ДДС. Производителите на мазна течност също предлагат стоката си на различни цени, вариращи в диапазона: 1,19 лв/л – 1,22 лв/л – 1,25 лв/л и 1,35 лв/л без ДДС.

Това съобщиха от ECON.BG AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.