1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на яйца размер L се повиши в 11 области

Цената на яйца размер L се повиши в 11 области

Най-много поскъпнаха яйцата в Пловдив

В периода 16 – 23 юли 2014 г. средните цени на едро и на дребно на яйца за страната остават без промяна спрямо предходната седмица, с изключение на средната цена на дребно на яйца размер L в по-малките магазини, където е регистрирано леко повишение.Това показва редовният ценови анализ на ДКСБТ.

За периода на наблюдение предлагането на едро на яйца - размер М е в ценовия диапазон от 0,13 лв./бр. до 0,21 лв./бр., като най-ниска стойност се отчита в Хасково, а най-високата във Варна. Седмично увеличение на цените по тържищата е налице в осем области, най-чувствително във Велико Търново – с 0,04 лв./бр. Леко намаление на цените, с 0,01 лв./бр., се наблюдава единствено в Хасково.

Цените на дребно на яйца – размер М в големите търговски вериги (ГТВ) са в интервала от 0,22 лв./бр. (Пазарджик и Шумен) до 0,28 лв./бр. (Русе). Спрямо предходния седмичен период, в пет области се отчита поскъпване на яйцата от този размер с 0,01 - 0,02 лв./бр., а в три - поевтиняване с 0,01 – 0,02 лв./бр.

В другите търговски обекти (ДТО) цените на яйца – размер М по области варират от 0,19 лв./бр. до 0,26 лв./бр., най-високи в Ямбол. През изтеклата седмица по-скъпо, с 0,01 - 0,04 лв./бр., яйцата от този размер се търгуват в осем области, като най-съществено се покачват цените в Пловдив.

Цените на яйца - размер L в ГТВ се движат в границите от 0,24 лв./бр. до 0,32 лв./бр. Най-ниски стойности се наблюдават в Шумен, а най-високи – във Враца, Монтана и Русе. Повишение на цените, с 0,01 – 0,02 лв./бр., се отчита в седем области, а понижение във Варна (с 0,02 лв./бр.) и София (с 0,01 лв./бр.).

Предлагането на яйца - размер L в ДТО е на цени от 0,20 лв./бр. (Смолян) до 0,26 лв./бр. (Сливен, Стара Загора и Ямбол). Седмично увеличение на цените се наблюдава в единадесет области, най-чувствително в Пловдив – с 0,03 лв./бр.

През наблюдавания период маржът между цените на едро на яйца - размер М и тези на дребно е средно 0,08 лв./бр. за ГТВ и 0,05 лв./бр. за ДТО, като достига до 0,13 лв./бр. за ГТВ в Хасково и 0,10 лв./бр. за ДТО в Ямбол. Изключение е област Смолян, където цената на яйца – размер М в ДТО е с 0,01 лв./бр. по-ниска от тази на едро.

Средно за страната, цените на дребно на яйца - размер М в големите супермаркети са с 0,03 лв./бр. по-високи от тези в по-малките търговски обекти, а при размер L - с 0,04 лв./бр.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.