1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на яйцата остава без промяна

Цената на яйцата остава без промяна

Средно за страната, цената на едро на яйца - размер М бележи леко седмично покачване с 0,01 лв./брой

През наблюдавания период (8 – 15 август 2012 г.) като цяло пазарът на яйца в страната остава спокоен и в преобладаваща част от областите не са отчетени изменения на ценовите стойности спрямо предходната седмица.

Средно за страната, цената на едро на яйца - размер М бележи леко седмично покачване с 0,01 лв./бр. Средните цени на дребно на яйца - размер М и L се задържат на нивата от предходната седмица.

През изтеклата седмица цените на едро на яйца - размер М варират от 0,18 лв./бр. до 0,26 лв./бр. за различните области, като отново най-ниска стойност е регистрирана във Велико Търново, а най-висока – във Варна.

В четири от областите е отчетено седмично повишение на борсовите цени (Благоевград, Велико Търново, Разград и Сливен) – с по 0,01 лв./бр. В същото време в други три области (Силистра, Смолян и Ямбол) цената се понижава с 0,01 лв./бр. Средно за страната, цената на едро за страната на яйца - размер М бележи повишение с 0,01 лв./бр. спрямо предходната седмица, до 0,22 лв./бр.

Предлагането на дребно на яйца – размер М в големите търговски вериги (ГТВ) се задържа в ценовия диапазон от 0,26 лв./бр. до 0,29 лв./бр. В преобладаваща част от областите на страната цените на дребно остават непроменени спрямо нивата от предходната седмица. В шест области се отчита седмично понижение на цените на дребно - с по 0,01 лв./бр. В две области (Добрич и София) в ГТВ цената се покачва с 0,01 лв./бр.

В другите търговски обекти (ДТО) яйцата - размер M се предлагат на цени от ценовия интервал от 0,23 лв./бр. до 0,27 лв./бр. 0,27 лв./бр., като най-ниската стойност за периода е регистрирана в Благоевград, Варна, Добрич и Кюстендил, а най-високата – в Габрово, Плевен и София. В преобладаваща част от областите не са отчетени изменения на ценовите стойности спрямо предходната седмица. Седмични изменения на цените в по-малките магазини се отчитат само в четири области – увеличение с по 0,01 лв./бр. във Варна, Пазарджик и Пловдив и понижение с 0,02 лв./бр. – в София.

Цените на яйца - размер L в ГТВ се движат в границите от 0,28 лв./бр. (София) до 0,34 лв./бр. (Враца и Монтана). В Шумен е налице понижение на цената с 0,02 лв./бр., а в други пет области - с 0,01 лв./бр. Единствено в ГТВ в Добрич се отчита повишение - с 0,01 лв./бр.

Цените на яйца - размер L, предлагани в ДТО, варират от 0,24 лв./бр. (Кюстендил) до 0,28 лв./бр. (Велико Търново, Габрово, Ловеч, Перник и Плевен). Само в две области се наблюдава седмично изменение на цените - покачване с 0,02 лв./бр. в Благоевград и понижение с 0,03 лв./бр. – в София.

Средно за страната, цените на дребно на яйца - размер М в големите супермаркети са с 0,02 лв./бр. по-високи от тези в по-малките търговски обекти, а при размер L - с 0,05 лв./бр.

През наблюдавания период най-голям марж между цените на едро на яйца - размер М и тези на дребно е отчетен във Велико Търново - 0,09 лв./бр. при ГТВ и 0,08 лв./бр. в ДТО. Само във Варна цената на дребно в ДТО е с 0,03 лв./бр. по-ниска от цената на едро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.