1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на захарта достигна седемгодишен рекорд

Цената на захарта достигна седемгодишен рекорд

Производството в Европейския съюз ще се свие до 15 милиона тона

Продължава започналото преди няколко месеца сериозно поскъпване на захарта. На нюйоркската борса майските доставки на нерафинирана захар достигнаха 459 евро за тон, което е най-високото ниво от октомври 2016 насам. Така от октомври миналата година цената се е вдигнала с близо 36%.
 
В същото време един тон бяла захар струва малко на 591 евро, като бележи увеличение също с 36 на сто спрямо края на октомври. За последен път толкова висока цена беше регистрирана през април 2012 година.
 
Анализатори обясняват покачването с поскъпването на суровия петрол, което вдига цените на етанола. Смята се, че преработвателите на тръстикова захар ще разширят производството на етанол за сметка на захарта. Допълнителен фактор е и прогнозата за предстоящ през второто полугодие феномен Ел Ниньо, който ще увреди реколтата от захарна тръстика в Индия и Бразилия. 
 
Според съюза на производителите в Индия износът през настоящия сезон ще достигне 6 милиона тона, като преди 6 месеца се очакваше той да бъде в размер на 9 милиона тона. След Бразилия страната е вторият най-голям износител на захар в света. В същото време южноамериканската страна очаква увеличение на производството с 5%.
 
С близо 10 на сто до 15 милиона тона ще се свие производството в Европейския съюз, предполагат от Комисията в Брюксел. Това са 9% по-малко от средното за последните 5 години, което ще доведе до спад на износа с 10 на сто до 3 милиона тона. Вносът ще нарасне с 23% до 3 милиона тона, а потреблението в Съюза ще се увеличи на 15 милиона тона. Увеличението на площите за захарно цвекло с 1,5% до милион и половина хектара ще доведе до реколта в размер на 111 милиона тона. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.