1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на захарта леко се понижи в търговските вериги

Цената на захарта леко се понижи в търговските вериги

Средната цена на едро на захарта за страната е 1,35 лв./кг.

През анализирания период (6 – 13 август 2014 г.) средните за страната цени на захарта на едро и на дребно в големите супермаркети отбелязват леко понижение спрямо предходната седмица, докато тази в по-малките търговски обекти остава непроменена.

Средната цена на едро на захарта за страната е 1,35 лв./кг, с 0,7% по-ниска спрямо предходния седмичен период. По области, стойностите варират от 1,09 лв./кг (Добрич) до 1,92 лв./кг (Варна). В девет от областите, в които е налице предлагане на едро, се наблюдава седмично поевтиняване на захарта, в рамките на 0,6 – 9,2% (Смолян). Леко повишение на цените на захарта се отчита в пет области – от 0,8% в Кърджали до 6,7% в Пловдив.    

Средно за страната, цената на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) се понижава с 1,3% на седмична база, до 1,58 лв./кг. Цените по области са в диапазона от 1,24 лв./кг (Стара Загора) до 1,77 лв./кг (Враца и Монтана). В сравнение с предходния седмичен период, в девет от областните центрове се отчита понижение на ценовите равнища, в рамките на 1,7% - 7,3% (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен), а в други две - повишение - с 2,6% в Добрич и с 3,2% в София. 

В другите търговски обекти средната цена на бялата захар за страната се запазва на ниво от 1,64 лв./кг. Цените по области са в границите от 1,40 лв./кг (Хасково) до 1,90 лв./кг (Смолян). Промяна на цените спрямо предходната седмица се отчита в три области – понижение в Добрич (с 1,8%) и Варна (с 3%) и повишение в Шумен (с 4,8%).      

През наблюдавания период цените на дребно на захарта в ГТВ са средно с 0,06 лв./кг по-ниски от тези в другите търговски обекти, като в Търговище разликата достига до 0,31 лв./кг. В осем области цените на захарта в по-малките магазини са с до 0,20 лв./кг (Враца и Монтана) по-ниски от тези в големите супермаркети.

Средно за страната, цените на дребно на захарта в големите търговски вериги са с 0,23 лв./кг по-високи от цените на едро, а тези в по-малките магазини – с 0,29 лв./кг, като най-голям марж се наблюдава в Ямбол – 0,53 лв./кг за ГТВ и 0,75 лв./кг за ДТО. В областите Варна и Стара Загора цените на дребно на захарта в големите супермаркети са чувствително по-ниски от тези на едро – с 0,40 лв./кг и 0,19 лв./кг. Сходна е ситуацията и в ДТО във Варна, където цените на дребно са с 0,32 лв./кг по-ниски от тези на едро.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.