1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на захарта на лондонската борса с 10-годишен рекорд

Цената на захарта на лондонската борса с 10-годишен рекорд

Анализатори обясняват високата цена на европейската борса с голямо търсене от страна на инвестиционните фондове

Октомврийските фючърси на захарта в Лондон достигнаха в края на миналата седмица 622 долара за тон, което е рекорд за последните 10 години. Цените в Европа растат от края на август.
 
В същото време на борсата в Ню Йорк един паунд от същия контракт се търгува за 18,18 цента. Това е един цент над августовската цена, но все още под котировките от месец май, когато цената беше около 20 цента и половина, стигайки тогава до 10-годишен връх.
 
Анализатори обясняват високата цена на европейската борса с голямо търсене от страна на инвестиционните фондове на фона на прогнозите за слабо производство на захарно цвекло. Заради горещото и сухо време през лятото Европейската комисия очаква то да бъде в размер на 15,8 милиона тона, в сравнение с 16,7 милиона тона през миналата година. В резултат Европейският съюз най-вероятно ще бъде принуден да внася по-големи количества от трети страни. Прогнозата на Комисията е за 2,2 милиона тона.
Друг фактор за поскъпването на захарта е съобщението от Бразилия, според което тамошното производство ще достигне едва 33,9 милиона тона, като през април прогнозите бяха за над 40 милиона тона. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.