1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на захарта остава висока и през следващата година

Цената на захарта остава висока и през следващата година

През тази година цената на захарта се увеличи почти два пъти

Цената на захарта в световен мащаб ще остане висока а търсенето ще превишава производството през следващите 12-18 месеца, прогнозират aнализаторите от австралийската компания Queensland Sugar Ltd, пише agrosaveti.com. През тази година цената на захарта се увеличи почти два пъти. Както е известно, цената на суровините през септември 2009 достигна най-високото ниво за последните 28 години.

Очакванията са, че високите цени на захарта ще помогнат на увеличаване на производството. В същото време, възможностите за увеличаването му в краткосрочен план са ограничени. Специалистите от немската компания F.O. Licht's прогнозират, че през 2009/10 пазарна година, световното потребление на захар ще се увеличи в сравнение с предходния период с 2,6% до 165,4 милиона тона. Така потреблението ще надвиши производството на захар за втори сезон подред.

По-високите цени на захарта се дължат на влошаване на перспективите за производството на захарна тръстика в Индия и Бразилия поради неблагоприятните метеорологични условия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.