1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на захарта с 20-годишен максимум на световните борси

Цената на захарта с 20-годишен максимум на световните борси

Заради ниските изкупни цени стопаните отказват да предават продукцията си

 

Цената на рафинираната захар достигна максимум от 1989 година насам по време на търговията в Лондон, предаде агенция "Блумбърг". Причината, според агенцията, е недостигът на доставки. Мартенските фючърси са на цена 680.7 долара за тон.

Резкият ръст на цените е заради новините от Индия, втората страна по обем на производството на захар в света след Бразилия. За последните два месеца производството на продукта спадна от 1.88 на 1.7 милиона тона заради засушаването, унищожило тръстиковите полета.

На цените оказа влияние и недоволството на стопаните в щата Утар-Прадеш, които отказват да предават продукцията си в преработвателните заводи заради прекалено ниската изкупна цена. Заради това производството на захар спряло за един месец.

Заводите в щата предлагат на стопаните 205 рупии (4.36 долара) за 100 килограма суровина за производството на бяла захар, но фермерите не са съгласни с тази цена. В момента 100 килограма бяла захар струват в Индия 3334 рупии.

Втора година Индия внася захар, докато преди това тя беше износител на този продукт. Според предварителните прогнози производството на захар следващата година в страната ще бъде по-малко от 16 милиона тона. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.