1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на зехтина достигна рекордните 8500 долара за тон

Цената на зехтина достигна рекордните 8500 долара за тон

В момента един тон зехтин е 10 пъти по-скъп от същото количество суров петрол

8 500 долара струва вече един тон зехтин на международните пазари. Новият рекорд е със 125% по-висок от средната цена на маслиновото масло за периода между 2000 и 2020 година, а предишният беше поставен през 1996-та, когато зехтинът струваше 6200 долара.
 
В момента един тон зехтин е 10 пъти по-скъп от същото количество суров петрол. Преди три години съотношението беше пет към едно. 
В световен мащаб зехтинът заема дял от 2% от потреблението на растителни масла, като изостава далеч зад палмовото с 36 на сто, соевото с 27, рапичното с 14 и слънчогледовото с 10%. Със своите 2% маслиновото масло се нарежда до това от семките на памука или кокосовото масло.
olive oil
 
Въпреки този малък дял в глобално измерение, за страните в южна Европа зехтинът остава основната растителна мазнина. В Испания, Италия и Гърция потреблението на глава от населението достига средно 8 литра, а цената на дребно вече надвишава 10 евро на литър.
Причината за поскъпването на зехтина е основно лошата реколта от маслини в държавите с най-голямо производство. Заради сушата в испанската провинция Андалусия бяха прибрани 663 000 тона, което е с 56 % по-малко спрямо миналата година. В Италия пък болест по дръвчетата унищожи голяма част от реколтата. През новата стопанска година за Испания се прогнозират по-добри резултати, като количеството може да достигне 737 000 тона, но и това ще бъде наполовина по-малко от средното. В Италия и Гърция също не се очаква някакво забележително увеличение. В момента Турция е единственият по-голям производител, който има задоволителна реколта. Там обаче правителството забрани износа, за да поддържа стабилни цените на вътрешния пазар. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.