1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на свинското месо в Китай отново тръгнаха надолу

Цените на свинското месо в Китай отново тръгнаха надолу

В края на годината на борсата в Далян един килограм живо тегло струваше само 1 евро и 82 цента

В Китай цените на свинското месо отново тръгнаха надолу. Това оказва сериозно влияние върху световния пазар и засяга всички големи износители.
 
След като през миналия ноември цените на свинското в Народната република показваха тенденция към нормализиране, през декември те отново се сринаха. Ноемврийското поскъпване се обяснява с притесненията на животновъди и търговци от нова вълна на африканската чума, която така и не се разпространи в очакваните размери. Вместо това поголовията в китайските стопанства растат, а цените падат.
 
Така в края на годината на борсата в Далян един килограм живо тегло струваше само 1 евро и 82 цента, т.е. с 20% по-малко, отколкото през ноември и с близо 50 на сто под цените от пролетта на 2021-та. Наблюдателите предполагат, че новият спад се дължи на официалните данни за броя на отглежданите в страната свине. Според пекинското агроведомство към края на ноември в стопанствата е имало близо 43 милиона свине майки, или 5% повече, отколкото към същия момент на предходната година. През първите 11 месеца на 2021-та в Народната република са заклани около 236 милиона животни, две трети повече в сравнение с 2020-та. 
 
Най-ниското ниво на цените беше отчетено през септември, когато за 1 килограм живо тегло се плащаха едва евро и 60. След това започна постепенно покачване, което в края на октомври достигна 40% над септемврийската цена. Тогава мнозина вярваха, че ситуацията ще се стабилизира, предполагайки, че при нова вълна на АЧС поголовията ще намалеят. 
Въпреки това американското земеделско министерство предполага, че през новата година Китай ще внесе близо пет милиона тона свинско месо, което е ръст с 6% спрямо 2021-та. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.